Guide: Installer SSD i MacBook Pro og udnyt OS X’s Fusion Drive funktioner

Jeg oplever at flere og flere spørger mig om det kan betale sig at sætte en ny og hurtigere harddisk i sin MacBook – og i de fleste tilfælde kan det sagtens give mere liv i sin, måske, lidt sløje computer.

Måske du allerede sat en SSD i din MacBook og bare gerne vil læse om hvordan du opretter et Fusion Drive – i så fald skal du scrolle ned til anden afsnit.

Klik her for at komme til en artikel der beskriver hvad Fusion Drive er og gør.

At montere en SSD harddisk i sin MacBook Pro er slet ikke så svært som man kunne tro – og for mange kan man sagtens klare det hjemme på bordet. Når man vælger og købe en SSD disk til sin MacBook behøver man ikke nødvendigvis og kassere sin gamle harddisk – der er nemlig plads til dem begge i dit kabinet – hvis du altså er villig til at tage dit CD-rom drev ud af computeren og evt. gøre det eksternt.


Vælg en SSD og skal du bruge en Optibay?

Start med og køb dig en SSD disk. Der er mange på hylderne men en af de meget populære er Samsungs 840 Evo som koster ca. 700 kr for 120 GB (se link for priser). Så hvis man ikke ved hvad man ellers skulle vælge kunne det være et godt udgangspunkt.

Når harddisken er bestilt skulle du også gerne tage stilling til om du vil beholde din gamle harddisk ved siden af den nye i din computer eller om du vil smide den gamle væk og kun bruge den nye (husk og tag stilling til hvor mange GB din SSD er hvis du kun vil bruge den og ikke have din gamle harddisk ved siden af).
Hvis du ikke vil beholde din gamle harddisk ved siden af så behøver du ikke mere udstyr – men vil du gerne have begge harddiske i din computer skal du bruge en skuffe som ligner et CD-rom drev som du kan skubbe din harddisk ned i og derved montere den hvor dit CD-rom drev tidligere sad. En skuffe som kan klare dette går under navnet Optibay. Når man nu tager sit velfungerende CD-rom drev ud kan passende bestille en lille fin skuffe man kan lægge det ned i – og så virker det jo fint som et eksternt drev. Der findes flere steder som både tilbyder en skuffe til din SSD og en fin skuffe til at lave sit CD-rom drev eksternt(se link for priser).


Lav en backup af dit system inden du monterer noget i din MacBook

Skal du ikke køre med to harddiske kan jeg anbefale dig at spejle hele din gamle/nuværende harddisk over på din nye SSD harddisk – brug evt. programmet SuperDuper som gør det dejlig nemt.


Montering

Når du har modtaget udstyret er det i krig med monteringen. For at jeg skal lave mindst muligt så vil jeg råde dig til at følge disse fine guides som ligger på iFixit.com. Vælg din MacBook Pro model og vælg Dual Hard Drive guiden hvis du skal montere SSD disk ved siden af din nuværende harddisk eller vælg Hard Drive guiden hvis du vil have SSD harddisken i stedet for den nuværende harddisk. Jeg vil anbefale at lægge SSD harddisken der hvor den oprindelige harddisk ligger og derved flytte sin gamle harddisk til sit OptiBay – dette har noget og gøre med at de ældre MacBook Pro modeller ikke understøtter det samme i OptiBay skuffen som den originale placering af harddisken.

Første startup efter montering

Har du erstattet den gamle harddisk med den nye SSD og derved kun har 1 harddisk i så skulle du kunne tænde din “nye” hurtigere MacBook Pro og bruge den med det samme.

Har du monteret SSD og Optibay i computeren anbefaler jeg kraftigt at gå videre og oprette et Fusion Drive mellem de to harddiske. Vil du alligevel tænde din computer skal du holde C inde så snart den hvide skærm kommer/lyden kommer og vælge din harddisk med iOS installeret. (hvis du altså har byttet om på dine harddiske da du monterede dit Optibay.)


Når SSD harddisken er monteret ved siden af din gamle harddisk opretter du et Fusion Drive som smelter de to harddiske sammen til ét.

Apples målinger viser en klar fordel i at lave et Fusion Drive


Klik her for at komme til en artikel der beskriver hvad Fusion Drive er og gør. 

Sådan opretter du dit Fusion Drive

Når du tænder computeren igen skal du holde CMD + R inde så snart du hører startlyden/eller ser den hvide skærm. Når du kommer til menuen går du frem indtil du kan få terminalen frem. Inden du går videre så fat din mobil og opret en note du kan skrive i. Læs altid hele kommendo-afsnittet igennem inden du trykker kommandoen af – terminalen er et “ømt” sted og arbejde og den advarer ikke inden sletter noget.

Første kommando

diskutil list

Systemet viser hvilke diske (3 styks – se venstre kolonne, /dev/disk0, /dev/disk1 og /dev/disk2) den kan se samt dens underdelinger.

Du skal finde dine to harddiske (måske er der ikke flere end 2) – kig i tabellen til højre (rækken med GUID_partition_scheme) hvor mange GB der er til rådighed på dem og identificer hvilke to harddisk du vil sætte sammen til et Fusion Drive. Noter dig hvilken harddisk som hedder hvad da du skal bruge dem i næste kommando.

Anden kommando

diskutil coreStorage create “GRUPPENAVN” “DIN-DISK” “DIN-DISK”

Systemet sammensætter /dev/disk1 og /dev/disk2 til 1 gruppe.

Erstat “GRUPPENAVN” med et navn du vil give din nye Fusion-gruppe (uden anførselstegn). Navnet kan ikke indenholde mellemrum. Jeg har f.eks. kaldt min for Fusion (ikke anført på billedet).
Desuden skal du indsætte dine to disknavne, som du fandt efter den første kommando, i stedet for “DIN-DISK”. Indsæt uden anførselstegn og husk at /dev/ også skal med.

Når kommandoen er sendt afsted skriver den et UUID tilbage. Det vil stå anført i en af de nederste linjer som “Core Storage LVG UUID: ID” – den ID skal du gemme da du skal bruge den i næste kommando.

Tredje kommando

diskutil coreStorage createVolume "UUID" jhfs+ "HARDDISKENS NAVN" "STØRRELSE%"

 

Systemet laver nu en “volume” på 100% af gruppen som er din nye harddisk.

“UUID” byttes ud med den lange ID kode som du fandt i anden kommando (uden anførselstegn og husk ALLE tal og numre!)
Erstat “HARDDISKENS NAVN” med et navn du vil give din harddisk, navnet kan godt indenholde mellemrum men så skal du anføre navnet med anførelsestegn (shift + ø).
Udskift også “STØRRELSE%” med hvor mange % af din gruppe som skal bruges til denne harddisk-volume. Jeg vil anbefale at skrive 100% (uden anførselstegn) så man bruger hele harddisken til dette.

Når denne kommando er skrevet er du færdig. Du kan nu lukke terminalen igen og den vil se dine to harddiske som 1 når du skal installere styresystemet igen.

17 thoughts on “Guide: Installer SSD i MacBook Pro og udnyt OS X’s Fusion Drive funktioner

    1. Ja 60 gb er fint hvis du ikke har så meget du vil have på ssd disken. Du kan evt højreklikke på din “program-mappe” og tryk vis Info – så kan du se hvor mange gb programmer du har. Det er et godt udgangspunkt til hvor meget plads ens programmer bruger.

      Din garanti dækker ikke evt skader du påfører den.

  1. Har en Mac mini mid 2011 m 500gb HD. Har nu købt en ssd 256gb som jeg vil montere som Dual drive. Jeg vil gerne køre fusion drive, men er i tvivl om hvad jeg gør ved 1.st opstart umiddelbart efter jeg har monteret ssd’en.
    Følger jeg alm vejl. skal jeg slette ssd ved opstart og herefter installere OS X. Men skal jeg det hvis jeg vil have fusion drive? Finder Mac så selv ud af at flytte os x og programmer til ssd’en¿

    1. Lyder som en god ide.

      Jeg gætter på at du har fundet denne guide via en google-søgning. Min hjemmeside kører ikke mere og holder ikke mine blog-posts opdateret mere. Harddiskene skal være formateret når du opretter dit fusion-drive.

      jeg har senere fundet denne side: https://discussions.apple.com/thread/5815647
      der skriver de følgende:

      “You don’t need to use Terminal commands with OS X Mountain Lion 10.8.2 and above (which includes OS X Mavericks). You can create your Fusion drive by restarting into the Recovery HD (Command+R). Then launch Disk Utility. You will see both drives marked in RED lettering and a popup will display giving you an option IGNORE or FIX. Clicking FIX will erase both drives and automatically create a Fusion drive. So, do a full system back up before creating a Fusion drive.”

      Det ville jeg umiddelbart prøve som det første, da det virker nemmere.

  2. Hej Magnus. Du er rimelig ferm til det der apple halløj kan jeg forstå.

    Jeg har en MBP 15″ 2011 i7 med 16 Giga Ram. Jeg har udskiftet min disk med en SSD, og installeret det nyeste OS. Alt hamrer derudaf. Jeg har så idag pillet mit superdrive ud, installeret en caddy og endnu en SSD. Det brager sådan set også derudaf.

    MEN… Jeg vil gerne at de to diske fungerer som en stor disk (raid hed det vist i gamle dage). Hvordan gør man det ? Jeg tænker itunes, iPhoto, mine Cubase filer, projekter mm. Så de ligger på et stort “drev” istedet for, at jeg nu skal til at flytte stierne til den anden disk mm. Hvad er mulighederne ? Og når jeg har to diske i som nu – tager Timemachine så også back up af den anden disk ? På forhånd et stort tak herfra. / Ole.

  3. Hej, tak for en god artikel.

    Kan man ikke blot vælge at lave backup af sin gamle harddisk i Time Machine og så kopiere denne backup ind på SSD’en når den er sat i?

    Vh
    Silas

  4. Hej Magnus.

    Har lige købt mig en SSD 850 250gb, og nu ser jeg du skriver at du vil anbefale at lave en fusion mellem den gamle og den ny?

    F.eks. Jeg har en ældre 2 tb harddisk liggende, den vil jeg bruge som time capsule, og så sætte den ny harddisk i macén, og derefter hente det hele over på ssdén igen, er det ikke det absolut nemmeste?

    1. Det er ikke nødvendigt og lave en fusion mellem den gamle og den nye harddisk – du kan jo “nøjes” med den nye.. Det som du beskriver for mig virker som en fin fremgangsmåde.

  5. Hej Magnus.

    Tak for din yderst gode beskrivelser (y)

    Jeg tog mig endelig sammen til at købe en SSD harddisk fra Samsung 850 Evo 250GB, og desuden supplerede jeg med Cracial 8 GB Ram DDR3 1333MHz.

    Jeg har to spørgsmål til dig.

    Hvorfor køber nogle 16GB Ram, hvis deres MacBook Pro maximum kan understøtte 8GB?

    Det næste spørgsmål gå ud på, nu hvor jeg fjerner mit CD-drev fra min Mac, hvorfor bør jeg så bytte om på den allerede eksisterende harddisk og min nye SSD. Jeg har læst mig frem til et andet sted, at man anbefaler at lade den eksisterende harddisk blive hvor den er, og blot tilslutte den nye SSD hvor CD-drevet var.

    Et supplerende spørgsmål. Nu hvor jeg tager mit CD-drev ud, hvilken ledning skal der så tilkøbes for at kunne blive tilsluttet min Mac eksternt? Findes der nogle bokse/skuffer, som kan danne fundament for den eksterne harddisk nu hvor jeg afmonterer den.

    Med venlig hilsen

    Søren

    1. Hej Søren

      jeg bliver nødt til og skrive at jeg ikke opdatere mine indlæg mere og jeg ikke blogger mere..

      men derfor kan jeg nu godt prøve svare på dine spørgsmål..

      Jeg har ingen ide om hvorfor nogle købe flere ram end hvad computeren understøtter – måske er det uvidenhed.. nogle modeller kan tage mere end andre så det kan jo være fordi at deres kan tage 16 og måske en lidt ældre kun kan tage 8.. husk og læs godt efter om det er 8 gb i hver ram-blok eller om det er 8 gb i total..

      Det er forskelligt fra model til model hvor meget power den kan levere i CD-skuffen og den originale harddisk plads.. hvis du vil være grundig skal du selv tjekke op på din model – men som udgangspunkt anbefaler jeg at sætte SSD disken i den originale plads da den derved får max udnyttelse – nogle modeller er lidt langsommere på CD-rom-pladsen, og det vil jo være synd at det skal gå ud over din “main-disk”..

      Hvis du kunne tænke dig at købe et cover til at gøre dit gamle CD-drev mobilt kan du f.eks. købe sådan en her:
      Ebay: http://www.ebay.com/itm/External-USB-Case-Box-for-9-5-12-7mm-Apple-Macbook-DVD-CD-SATA-Superdrive-Drive-/291481592147?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item43dda82153
      Amazon: http://www.amazon.co.uk/External-Slot–Laptop-Drive-Silver/dp/B00OL9PRZY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1433967119&sr=8-1&keywords=External+USB+Case+Box+cd+macbook

  6. Hej Magnus, tak for guide. Er der nogle ssd diske der er bedre end andre? Eller er det ligemeget hvilket mærke man køber? JEg har en macbook pro 2009 model, som jeg skal have udskiftet harddisken på, da den er brændt sammen :/

    1. Hej Simon – ja – nogle er bedre end andre. Hvad der er bedst kan jeg ikke sige men lidt søgning på nettet kan nok give dig et indblik. Forskellen kan være noget med levetiden af harddisken samt hastighederne at gemme og læse data fra den. Men ja alle harddiske burde som udgangspunkt kunne bruges i din MacBook.

  7. Og et spørgsmål til. Kan jeg bare udskifte min gamle harddisk med en ny, og så kører computeren bare? Eller skal jeg første installere styreprogrammet på min nye harddisk? Da min harddisk er brændt sammen, har jeg ikke mulighed for at klone indholdet :/

    1. Når du sætter din nye harddisk i skal den have et styresystem – det følger ikke med når du køber den. Som du siger kan du af gode grunde ikke clone fra din gamle harddisk men så må du installere styresystemet på en anden måde.
      Jeg mener at din computer kan tænde med en tom harddisk og derfra downloade styresystemet over nettet og installere det – og så burde den køre. Er det ikke tilfældet så skal du have harddisken sat til en anden computer – og via den installere styresystemet på den nye harddisk. derefter rykke den til din MacBook og så burde den køre.

  8. Tak for svar, Magnus. :-)

    Kender du et link til, hvordan man sætter sit styresystem fra sin HHD harddisk over på sin eksterne harddisk fra computeren af? Jeg mangler lidt en “manual” til det, og jeg er meget usikker på, om jeg har fundet det rigtige på nettet.

    – Søren

  9. Nu har jeg fået skiftet min harddisk. Jeg er fuldstændig blå hvad angår computer, men det lykkedes mig at finde artikler og YouTube klip, som beskrev de følgende steps meget godt. Hold kæft hvor det bare fungerer godt med med min nye SSD Samsung 850 250GB, med supplerende 8 GB ram. Den åbner ALLE programmer indenfor 1 – 2 sekunder. (y)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.