1,000,000,000,000 Frames/second photography

De seneste par år har vi set mere og mere til de såkaldte “highspeed kamera” som kan filme med mere end 20.000 billeder i sekundet – dette kan man spille i slowmotion og få nogle utrolig skarpe slowmotion film.

Nu har fotografen Ramesh Raskar udviklet et kamera som kan tage 1,000,000,000,000 billeder på ét sekund. Det giver muligheden for at se utrolig langsomt på ting. Faktisk kan man se så langsomt at man kan se lyset bevæge sig når man lyser på en genstand. Det tager altså flere billeder i sekundet end lyset bevæger sig.

For at sætte dette i perspektiv ser vi i filmen en lygte som lyser ind igennem en colaflaske. Man ser tydeligt at lyset løber igennem flasken og bliver reflekteret rundt omkring den. Han fortæller bagefter at hvis man vil se et skud gå igennem flasken med samme hastighed som bliver brugt med lyset vil det tage et år og se filmen.

Hvad kan man bruge dette til?
Ramesh Raskar forklarer i filmen hvordan man med dette kamera og de rigtige teknikker kan bruge det til at se omkring hjørner. Princippet er simpelt men har aldrig været muligt da lyset bevæger sig så hurtigt at det har været svært og se det på samme måde som nu.

Teknikken de bruger foregår så ledes:
Lys bliver sendt ind i flade og alt det lys vil blive reflekteret videre ind i næste rum som man vil kigge ind i. Derinde vil lyset ramme vægge og alt hvad der er derinde og til sidst reflektere sig tilbage på den samme flade som den kom ind. Kameraet modtager alle disse signal på meget meget kort tid og kan bagefter analysere dem på computeren og sætte det sammen til et 3D billede af rummet.

Ramesh Raskar forklare at det er vigtigt at folk vil prøve arbejde sig videre med dette projekt og de deler alle oplysninger i det gratis og håber på hjælp fra alle som kunne komme i tanke om metoder at bruge dette på, eller gøre det bedre på. Ramesh Raskar håber på at alle en dag kan få disse avanceret muligheder i sin smartphone, eller det kan blive brugt så brandvæsnet kan kigge ind i huse efter mennesker eller på alle mulige andre smarte måder.

se foredraget af Ramesh Raskar her
http://www.youtube.com/watch?v=SoHeWgLvlXI

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.